Van 2019

Nieuwjaars concert

Het Fries Senioren Orkest onder leiding van de pas geridderde dirigent Jouke Hoekstra verleende haar medewerking aan de Nieuwjaars bijeenkomst van het LOS op 9 januari gehouden in De Schakel.

Er werd een vlot programma ten gehore gebracht wat bijzonder in de smaak viel van de bezoekers. De spreekstalmeester Jaap Adema wist op zijn eigen wijze de nummers aan elkaar te praten en gaf tevens uitleg over de nummers die gespeeld werden.
Zo passeerden Teudorum, The Magnificent Seven, Grutsk, Pilatus, Hallelujah, Concerto d’Amore en Music to Watch girls by, voor de pauze de reveu.
Na de koffie met wat lekkers speelde het orkest een aantal bekende nummers waaronder: Mag ik dan bij jou , van Claudia de Brei en Wenn wirdt”s  mal wieder Sommer, beter bekend als “Het is weer voorbij die mooie zomer” van Gerard Cox. Het concert werd afgesloten met het door Vera Lynn, wereld beroemd gemaakte We’ll Meet again.
Dat was ook de boodschap van de voorzitter van de LOS, Leendert Plaisier. We hopen elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. En met de beste wensen voor allen en bloemen voor de dirigent en spreekstalmeester werd een geslaagde middag afgesloten.

Gezamenlijk concert.
Op 16 februari was de Flambouw in Surhuisterveen gevuld met liefhebbers van Muziek en Zang. Deze werd verzorgd door het groot mannenkoor Westerlauers en het Frysk Senioren Orkest. Op het podium was ruimte te kort om de leden van koor en orkest een plaats te geven. Het koor heeft ruim 100 leden en het orkest 70 dus was het woekeren met de ruimte.
Het FSO opende met het nummer Teudorum. Daarna  werd iedereen welkom geheten en vervolgens werd het mooie koraal Lloyd vertolkt door het FSO. Ook de bekende mars Army of the Nile en Highland Cathedral werden door het FSO ten gehore gebracht.  
Het koor zong vervolgens de medly, groot is uw naam, pslm 105, Peace like a River(vrede van boven) en Haven van rust.
Het FSO ging verder met het koraal Rimington, Amparito Roca en een mooie bijdrage van de saxgroep van het FSO. Het Fso is ingenomen met deze groep. Het is een mooie aanvulling.
Vervolgens waren de Westerlauers weer aan zet met,  Hymnus, Ambrosianischer Lobsang en Dank sei dir Herr. Tenslotte brachten koor en orkest gezamenlijk het bekende lied The day you sang this song.
Na de pauze werd door het FSO het werk Pilatus uitgevoerd en hierna  Grutsk (van Jan de Haan), met herkenbaar het Friese volkslied daarin verwerkt. Het koor zong Walk in de Light, It Heitelan en de Waldsang, De Beamer gaf de mogelijkheid om mee te zingen en samen vormden we een mega koor. De Westerlauers sloten dit blok af met Jacob’s ladder.Het laatste solo werk van het FSO was de Hongaarse dans nr 1 van Brahms. Afgesloten werd met het gezamenlijk zingen en spelen van The Exodus song. Een geslaagde avond voor iedereen die aanwezig was en zeker voor herhaling vatbaar.

Op 20 maart hebben we weer een concert verzorgd  in het verpleeghuis de Ielânen te Sneek.
Een vrolijk concert voor de patiënten, verzorgers en bezoekers van het tehuis.
Zoals gebruikelijk werd de vrolijke sfeer mede bereikt door het enthousiasme van onze dirigent,  het muzikale spel van het FSO en het speciaal voor dit concert uitgevoerde programma.

 

In Nij Statelân te Menaem houdt men van muziek. Regelmatig is er dan ook een Harmonie-, Fanfareorkest of Brassband te gast. Woensdagmiddag 25 september mocht het FSO een concert verzorgen in de fraaie binnentuin van het complex. Een locatie die de klank van dit omvangrijke fanfareorkest akoestisch uitstekend ondersteunt. Dirigent Jouke Hoekstra had weer een gevarieerd programma samengesteld bestaande uit koraalmuziek en andere gedragen nummers , enkele marsen soms ondersteund met gezang van de orkestleden en ook een try-out van het grote werk “ The Witch and the Saint” van de Amerikaanse componist Steven Reineke. Dit werk gaat het FSO ook uitvoeren op het Seniorenfestival 16 oktober a.s. te Surhuisterveen. Al met al was er weer veel te genieten voor het talrijke publiek, die haar waardering onderstreepte met veel en langdurig applaus. Het was niet het eerste optreden van het FSO op deze locatie, maar namens de organisatie werd het orkest uitgenodigd om een volgend jaar opnieuw act de présence te geven.

Het was de dag van muziek en zang op woensdag 16 oktober Het Noordelijk Muziekfestival werd voor de 16e keer gehouden in de FLAMBOU in Surhuisterveen. De zangers en muzikanten kwamen van alle kanten uit Friesland, Groningen , Drenthe en de polder om hun muzikale talenten ten gehore te brengen. Om half tien begon het feest en de Flambou vulde zicht met met de klanken van het Drents Senioren Orkest, o.l.v. Henk Venema. Gevolgd door het seniorenkoor Parnas uit Leeuwarden, o.l.v.Bent Brunt. Na de koffie pauze was het Gerrit Heeringa Orkest, o.l.v. Menno Haantjes gereed om hun bijdrage te leveren. Het Senioren koor Holdert, uit Drachten , o.l.v. Caroline van der Laan was daarna te horen. Na een korte stop was het Chr. Seniorenkoor Frieslan ,uit Sneek o.l.v.Grietje Dam-Riemersma klaar om hun liederen te zingen. Ook het Groningen Provinciaal Senioren Orkest, o.l.v. Frits Visser liet van zich horen. En het vrouwenkoor Nocht en Wllle uit Witmarsum ,o.l.v, Doeke van Wieren, straalde het plezier van zingen met elkaar uit, evenals het Chr. Zangkoor De Lofstem uit Emmeloord, o.l.v Marja Snoek. Na de lunch was de Brassband Fryslan aan de beurt o.l.v Hille van Hijum, gevolgd door het Chr gemengde koor uit Oosthem, Nije Moed,o.l.v. Grietje Dam- Riemersma, een klein maar fijn koor van 16 personen. Op het podium zat daarna De Echo Der Golven uit Emmeloord, o.l.v. Jan Huzen klaar en hun bijdrage golfde over de luisteraars. Het blok werd afgesloten door het Chr. Mannenkoor Ons Genoegen uit Heeg, o.l.v. Doede Terluin. Na de pauze namen de muzikanten van Harmonie 2002 o.l.v. Bernhard v d Wal Plaats op het podium om hun muzikale bijdrage te leveren, gevolgd door het overdagkoor Sunenz Rispinge, zuiderburen uit Drachten o.l.v. Meindert Bosklopper, Een groot koor, dat het podium vulde.. Daarna trad het Chr. Seniorenkoor Jubilate uit Joure o.l.v. Rinny Pijpker op. Tot slot van deze muzikale dag sloot het Fries Senioren Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra de middag af met een geslaagd optreden, waarbij  ook de zangkwaliteiten van de muzikanten ten gehore werden gebracht. Na het slotwoord van de dagvoorzitter Dhr. Durk Dam konden musici en gasten voldaan huiswaarts keren

FSO en Harmonie-orkest H2002 gaven op zondagmiddag 17 november vanaf 15.00u een gezamenlijk concert in De Rinkelbom te Heerenveen. Het is een traditie dat H2002 aan het eind van het jaar een concert geeft in samenwerking met een koor, een muziekgroep ,of een collega orkest.  Het Fryskseniorenorkest was dit jaar uitgenodigd. Eveneens wordt om de twee jaar een andere concertzaal gekozen, zodat ook volgend jaar weer de Rinkelbom in Heerenveen aan bod is.
Harmonie 2002 , dat onder leiding staat van Bernard v.d.Wal, opende het concert met een mooi koraal  ‘Der mond ist aufgegangen‘ van de bekende componist Jacob de Haan, die van een Duits gedicht ( Abendlied) een mooie bewerking heeft gemaakt.
Het volgende verrassende werk was, Marchissimo van Philip Spark.  Hierin kan iedere sectie afzonderlijk zijn opwachting maken en zijn deel uitvoeren, totdat er één geheel ontstaat, zonder dat de dirigent daar invloed op heeft. Dit is wel geoefend, maar kon in deze zaal niet uitgevoerd worden, zodat toch maar besloten is het met dirigent uit te voeren. Een inderdaad zeer verrassend stuk muziek.
Het derde stuk was Pilatus:Mountain of Dragons van Steven Rieneke. Het muzikale gedicht dat Rieneke hier gemaakt heeft, begint met de nacht waarin de berg slaapt. En bij het aanbreken van de dag gaan een paar avonturiers op weg om de berg te beklimmen en de draken te bestrijden een strijd die het hele orkest in beweging krijgt.
Een euphonium solo Facilita in een bewerking van Evert v.d.Meer en uitgevoerd eveneens door Evert van der Meer. Dit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de uitvoering van Steven Mead, maar voor een senior euphonist een geweldige prestatie.
Het volgende stuk was Whistle for a Penny van Harrie Janssen. (Fluitje voor een cent vrij vertaald). En inderdaad dit was echt een stuk waarbij de fluit de hoofdrol speel en niet zomaar een fluitje voor een cent er moet wel wat gebeuren.
How To Train Your Dargon met wederom een draak in de hoofdrol nu in het prachtige verhaal van een Amerikaanse computer animatie, waarin een jonge Viking de draak vindt, maar hem niet doodt. Hij wordt door zijn stam uitgestoten maar vindt in de draak zijn grote vriend.
H2002 sloot het concert af met de concertmars IL Briccone. (Italiaans voor Schelm). Een mars vol schelmenstreken en daardoor een fleurig einde van dit eerste deel van het dubbelconcert.

Na de pauze treedt het Fryskseniorenorkest op onder leiding van Jouke Hoekstra en begint met koraal 64 ( Nottingham)  uit 120 Hymns for Brassband. Dit stuk van Mozart wordt door drie secties gespeeld. De Saxofoons, de tenoren en tenslotte het hele orkest.
Het tweede nummer is iets heel anders, nl The Army of the Nile van Kenneth Alfords. De muziek vertelt het verhaal van de Britse soldaten die in dit deel van Afrika werden verzameld. Een mars die het leven van de soldaten in muziek weergeeft.
The Witch and the Saint, van Steven Reineke. Ja de heks en de heilige is een symphonisch stuk, dat de levens beschrijft van de tweeling Helena en Sybille geboren in Ellwangen ( Duitsland) in 1588. In die tijd werd de geboorte van een tweeling gezien als een slecht voorteken.
Wanneer de tweeling Sibylla en Helena op vijfjarige leeftijd de dood van hun vader voorspellen, worden de zusters, die slechts ongeluk schijnen te brengen, gescheiden van elkaar. Terwijl de voorbeeldige Helena (de heilige) in een klooster opgroeit, wordt de eigenzinnige Sibylla tot verloskundige opgeleid. Een rijke rechter maakt haar tegen haar wil in zijn geliefde. Zij leert de zwarte magie kennen, maar deze kennis is ook gevaarlijk voor haar. Al snel bewapenen de gerechtsdienaren van de inquisitie zich voor een heksenjacht op haar. Uiteindelijk wordt Sybilla gevangen genomen en keert Helena naar de stad terug om haar zuster te redden. Wanneer ze proberen te ontsnappen worden ze weer opgepakt en uit angst om op de brandstapel te komen, neemt de heilige Helena vergif in. Ze sterft in de armen van haar zus en Sybilla, de heks, komt om van verdriet. Ontdek de heilige en de witch in deze boeiende muziek.
The day you sang this song van D Ravenal is een ode aan Beethoven. Voordat je dit lied zong, had ik nog nooit zo’n mooi lied gehoord en je hebt ons geleerd hoe je een fijne melodie kunt liefhebben. Aldus de verklaring bij dit stuk, dat door de euphoniums op voortreffelijke manier werd vertolkt.
Het is een gegeven, dat binnen ons orkest een saxofoongroep is, die regelmatig op uitvoeringen van zich laat horen. Ook nu weer onder leiding van onze sopraan saxofonist Karl Veen. We  konden luisteren naar Bella Ciao en Swanee River beide stukken gearrangeerd  door Karl Veen. Een genot om naar te luisteren.
Verder ging het concert met Amparito Roca van de Spannse componist/muzikant J.Texidor. Hij heeft het stuk destijds vernoemd naar de 12 jarige piano student Amparito Roca. Het is een passadoble, een dans die het stierengevecht uitbeeld en dus een temperamentvol stuk muziek. In Pequenea Czarda kunnen we opnieuw met bewondering luisteren naar de muzikale kwaliteiten van onze sopraan saxofonist Karl Veen. Wat is het een flamenco, een jazz, een lyrisch stuk, een opgezweepte spaanse dans? Of alles tegelijk?
Als laatste stuk werd gespeeld en gezongen (in het Fries ) de Gualdim Pais. Op het programmaboekje op de laatste bladzijde afgedrukt, zodat iedereen mee kon zingen.

Volgens de voorzitter van H2002 een middag om nog eens te herhalen.

Verslag gemaakt met behulp  van de aantekeningen van de ladyspeaker Marjan Lieuwers