Concert van het FSO en het FFO

Zondag 24 november 2013
Om 15.00 uur klinkt het startsein voor een daverend concert, verzorgd door het Frysk Fanfare Orkest (FFO) en het Frysk Senioren Orkest (FSO).

De basis hiervoor is de goede samenwerking en voorbereiding tussen de heren Tjeerd Vrieswijk (FFO), Tsjeard Otter (FSO) en natuurlijk de dirigent van beide orkesten Jouke Hoekstra samen met zijn steun en toeverlaat Jantsje Westra.
Aangekomen bij De Rinkelbom, kijk ik met grote ogen naar de dames Froukje Bosch en Minke Otter, die vertellen dat er nog slechts 3 kaarten voor de verkoop zijn……..niet te geloven! De zaal zit bomvol, er moeten nog stoelen worden bijgezet. Prachtig zo veel publiek!

Het FFO – bestaande uit overwegend jonge muzikanten – begint met het spelen van “Make his Praise Glorious” (arr. Michèl Smeets), de zaal is muisstil. Het programma wordt vervolgd met “Poéme de láutomne” (componist Bernard Beurden. Een speciale gast uit Portugal, Simaõ Fransisco (flute solist) wordt door het FFO op deskundige wijze begeleid. De schrijver Bernard van Beurden, aanwezig in de zaal, licht zijn compositie met eigen woorden toe. Zijn werk wordt gewaardeerd door het aanbieden van een tegeltje van Makkumer aardewerk, aangeboden door Jantsje Westra.
Daarna volgen nog de stukken Corale (Marco Pùtz), Composition VIII (Leon Vliex), The Unexpected Gift (Leon Vliex) o.l.v. guest conductor Simaõ Fransisco, Ruby Tuesday (Mick Jagger en Keith Richard arr. Marten van der Wal), Pokarekae Anna (tradiotional New Zealand / Maori, arr. Willem Flisijn) en Abide with Me (Willian H. Monk, arr. Marten van der Wal). Wat een temperament van muzikanten, maar zeker ook van de dirigent.. Alle aandacht voor zoveel muzikaal geweld en techniek! Super klasse! Dan is het pauze en tijd voor koffie en een praatje, ondertussen bereidt het FSO zich voor en neemt plaats op het podium. Er worden alvast flarden van de muziek gespeeld.

 

Het FSO start met het spelen van een hymne door de bassectie, vervolgens met toevoeging van de sopraansax en tenslotte het totale orkest. De presentatie en toelichting van het FSO wordt op voortreffelijke wijze gedaan door bugelspeler en vaste presentator Jaap Adema uit Stiens. 
Het programma wordt ingezet met Fanfarovy Pochod (Frantisek Zita,  arr. Marten van der Wal), een Tsjechische mars. Tijdens de concertdagen in Praag (april 2013) werd deze mars met groot succes ontvangen door de bezoekers. Dan volgen Skyfall ( Adele Adkins en Paul Epworth, arr. Alma Muller), Concordia (Eric Swiggers), If (as performed by Thom Jones, arr. Karl Veen) met als hoornsolist onze speciale gast uit Portugal, Bruno Cruz. Dan komt Mirage (Jacob de Haan), Music of the Royal Fireworks (Händel, arr. Den Arend), Swanee River – o.l.v. Karl Veen gespeeld door de saxofoonsectie (Stephen Forster, arr. Karl Veen), Swinging Safari – door de saxofoonsectie (Bert Kempert, arr. Karl Veen) en als afsluiting Slavyanka Farewell (Vasily I. Agapkin, arr. Bert Van Thienen).
Als afsluiting van dit uitstekend geslaagde concert wordt de mars The Gladiators Farewell (H.L. Blankenburg (fanfare Instrumentatie Marten Grond) gespeeld. Een zeer gewaardeerde mars!
De zaal bedankt dirigent en muzikanten met een erg enthousiast applaus en verlaat tegen 18.00 uur de zaal. Veel complimenten worden uitgewisseld! We zijn met z’n allen supertrots!